Dosya Baskı
Dosya baskı
Dosya baskı firmaların genellikle sunum yaparken kullandığı ve antetli kağıt baskıyı cepli dosyanın içerisine koyarak sundukları sunum dosyasına denir. Sunum dosya baskı ve cepli dosya olarakta adlandırılabilir. Cepli dosya ölçüleri standart kağıt ve ölçüleri şu şekildedir. Genelde kurumsal firmalar 350 gr mat kuşe kağıt cinsini tercih ederler, günümüzde en çok tutulan kağıt cinsi olarak kullanılır. Matbaa baskı alanında 350 gr kağıt, bir çok alanda kullanılmaktadır ve değişik matbaa baskı işlerinde 350 gr kağıdı bazı işlerde kullanırız. Bu işler şunlardır mesela ajanda kapaklarında genellikle kullanılan bir kağıt cinsidir ve karton dosyalarda da kullanılabilir.
Ajanda baskı ve kişiye özel ürünlerde bu kağıt cinsi olmazsa olmazdır ve bu kağıdı bloknot kapaklar gibi ürünler içinde tercih edilmektedir. Bloknot kapak baskıları 350 gr kağıtlara basılır ve ajanda kapaklarında genellikle 350 gr mat kuşe kağıda basılır. 350 gr kağıdı müşterilerimiz karton çanta gibi ürünlerde kağıdın kalın olmasından ötürü tercih ederler karton çanta baskıda daha güzel durmaktadır. Sadece karton çanta değil tabi ki, klasör baskıda ve klasör fiyatları gibi ürünleri müşteriler tercih etmektedir. Klasör dosya fiyatları için 350 gr kağıt ve 300 gr mat kuşe kağıt ve benzeri kağıtları önerebiliriz.
Cepli Dosya Baskı
Dosya baskı sadece firmaların sunum dosyası olarak değil, hem firmaların prestiji açısından hemde içerisine kartvizit baskılarını da koyabildikleri bir materyaldir. Sunum dosyası için sadece 350 gr kağıt kullanmak zorunda değiliz ve diğer kağıtlarında kullanabiliriz ama dosya baskıda zayıf kalabilir. Bu kağıtlar şunlardır.
250 gr bristol ve 300 gr bristol bu kağıtlara da dosya baskı yapılabilmektedir. Ama bristol kağıt hem zayıf hemde renk olarak biraz daha sarıdır. Karton dosya baskı yapılırken kağıt sarımtırak olursa baskı yaptığımız tasarımın tam rengini tutturamayız. Bu yüzden de matbaa firmaları olarak müşterilerimize 350 gr mat kuşe kağıdı önermekteyiz.
Cepli dosya örnekleri baskı esnasından önce, müşteriye özel grafik tasarım aşaması gelir, grafik tasarım yaparken ilk olarak sunum dosyasının ölçülerine dikkat etmekte fayda vardır. Sunum dosyası ölçülerini a4 kağıt sığacak ölçüde olmasına özen göstermemiz gerekmektedir. Bu ölçüleri standart olarak 35×50 cm kağıt ölçülerine göre ayarlamamız gerekir. Aksi halde yanlış ölçü çalışma yapılırsa sunum dosyasının içerisine bir şey koyamayız ve sunum dosya özelliğini kaybeder. 35×50 cm ölçülerini seçmemizin nedeni ise bundandır. 35×50 cm kağıdın tabaka da fire vermemek için 70×100 cm ölçülerinde kağıt temin etmemiz gerekmektedir. Ancak 70×100 cm kağıt alırsak 35×50 cm kağıt kesimi yapabiliriz. Piyasada sadece 70×100 cm kağıt yoktur tabiki her işin ölçülerine göre kağıt ebatları tercih edebiliriz.
Sunum Dosyası
Bu kağıt ebatları şu şekildedir, 64×90 cm ve 87×82 cm kağıt ölçüleri piyasada bulunan kağıtlardan bazılarıdır. Cepli dosya basarken 64×90 cm veya 57×80 cm bu ölçülerde ki kağıtları tercih etmemeliyiz ve bizim hem kağıttan tasarruf etmek hemde firesiz ölçü çalışmamız gerekiyor. Tasarımı bitirdikten sonra ofset matbaa kısmına geçilir. Önce baskı yapılacak işin kalıpları alınır ve ofset matbaa baskı aşamasına geçilir. Ofset matbaa baskı işlemi de bittikten sonra bir müddet kurumaya alınır ve kuruma işlemi bittikten sonra sunum dosya selefon aşamasına geçilir. Selefon dediğimiz malzeme cinsi ise baskı yapılan dosya baskı üzerine uygulanan naylonumsu bir malzemeden oluşmaktadır.
Selefon dosya baskının renk atmasını ve dışarıdan gelebilecek su ve benzeri zararlardan koruma görevide sağlar. Selefonu atıldıktan sonra ortadan 2 kırım işlemi yapılır ve bu işlem ise dikkatli yapılmalıdır. Aksi halde dosya baskının yamuk olmasına neden olur. Dosya baskının ortadan kırım işlemi bittikten sonra, cep yapıştırma işlemine geçilir. Aslında dosya baskı diye adlandırdığımız ürün halk dilinde cepli dosya da denir. Cepli dosya tasarımı diye de aranmaktadır, cepli dosya yapılırken kırımdan sonra baskılarımızı 350 gr mat kuşe kağıda baskısını yaparız. Ama cep kısmının dahada ince olması gerekmektedir. Bu işlem baskıdan biraz daha farklı işlemektedir. Cep kısmı ince olması cepli dosya baskıya yapıştırma esnasında kağıdın ne kadar ince olursa o kadar sağlıklı yapışmasını sağlar.