Poşetlerin Yasaklanması Sonrasında Çevre Dostu Sağlıklı Kağıt Çantaya İlgi

Poşetlerin Yasaklanması Sonrasında Çevre Dostu Sağlıklı Kağıt Çantaya İlgi

Naylon poşetlerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararı önlemek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  atık yönetmeliği çerçevesinde market ve mağazalarda yapılan alışverişlerde müşterilere verilen poşetlerin ücretsiz olarak dağıtılmasını yasaklamıştır. Bu uygulamayla birlikte market ve giyim mağazalarında ücretsiz naylon poşet verilmesi engellenmiştir. Böylece doğada çözünmesi yüzyıllar süren naylon poşetlerin ücreti karşılığında satılması dönemi 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de başlatıldı. Poşetlerin yasaklanması sonrasında çevre dostu sağlıklı kağıt çantaya veya bez torbalara ilgi arttı. Cansoy Matbaa, kağıt çanta tercih eden mağazaların talepleri doğrultusunda, markalarının amblem, logo ve sloganının yer aldığı kağıt çantaları basmaya başlamıştır. Bu şekilde hem bizim hem de gelecek nesiller için daha sağlıklı olan  kağıt çantaların kullanımı artmıştır. 

Naylon poşetlerin ücretsiz satılmasının yasaklanması ABD, Rusya ve pek çok Avrupa ülkesinde yıllar önce uygulamaya konmuştu. Türkiye’de de 2019 Ocak itibariyle başlanan bu uygulama sayesinde naylon poşet kullanımında yüzde 70- 80 oranında azalma yaşanmıştır. Bu durum insanların alışverişe gitmeden yanlarına bez torbalar almalarına sebep olmuştur. İnsanların da alışmasıyla birlikte bez alışveriş torbaları sıklıkla kullanılmaya ve satılmaya başladı. Herkesin alışverişte kullandığı  bez torbalar, promosyon yapmak isteyen firmaların dikkatini çekmiş ve kendi amblem ve logolarının bulunduğu bez torbaları bastırmışlardır. Cansoy Matbaa’ya gelen bez torba bastırma talepleri şirketlerle sınırlı kalmamış, siyasetçiler dahil pek çok kişi ve kurum kendi ambleminin bulunduğu bez torbalarını promosyon amaçlı bastırmaya başlamıştır. 

Herkesin çok sık kullandığı, maliyetinin oldukça düşük olduğu bez torbalar çok kullanışlı promosyon ürünleri olarak hayatımıza girmiştir. Bu şekilde bir taraftan naylon poşetlerin kullanımı azaltılarak gezegenimizin sürdürülebilirliği ve dünyada yaşayan canlıların sağlığı korunmuş, diğer taraftan bez torbalar, iyi bir promosyon ürünü olarak reklam sektörüne girmiş oldu. Cansoy Matbaa, aradan geçen iki yıllık süre zarfında farklı boy ve desenlerde çok sayıda bez torba ve kağıt çanta baskısı gerçekleştirmiştir. Böylece toprakta Türkiye’de başlatılan sıfır atık uygulamasıyla birlikte, doğada yok olması yüzyıllarca süren, küçük parçalara bölünse dahi yeryüzündeki hayvanlara ve denizlerde yaşayan canlılara zarar veren naylon poşetlerin kullanımı sınırlandırılmış oldu.